5 tipů, díky kterým budete na únikovkách potřebovat míň nápověd

Pocit, který přijde po dokončení únikovky bez nápovědy, je k nezaplacení. Povede se to ale málokomu. Protože únikovky často vidíme z opačné strany, prozradíme vám, že téměř v každé hře padne nápověda. Někdy jich jsou desítky, někdy je to opravdu jen několik malých postrčení. Většinou jde ale o nápovědy, které tým ve skutečnosti vůbec nepotřebuje.
Dědictví. Foto: Michal Jenčo

Gamemaster většinou radit nechce, protože nechce týmu pokazit radost ze samostatně vyřešených úkolů. Mnohdy je to ale k postrčení týmu opravdu třeba. A to i v případě, že v pozorovací místnosti víme jistě, že minimálně půlka týmu řešení zná, jen se ho bojí prosazovat.


Když dodržíte těchto několik rad, můžete se těmto drobným postrčením vyhnout a odcházet ze hry s pocitem, že jste to opravdu zvládli sami.

1. Řekněte to!

V momentu, kdy gamemaster týmu dává nápovědu, správné řešení (nebo nápad, který by k němu mohl vést) už nejspíš někdo z vás má v hlavě. Jen mu to přijde příliš šílené na to, aby to byla pravda. V únikových hrách ale můžete téměř cokoliv. Opravdu. :)

2. Střídejte se u zámků.

Získali jste naprosto logicky kód k zámku, ale ten se neotevřel. Tohle jsou při masterování hry ty nejinfarktovější stavy - všichni víme, že kód je správný, my jsme zámek před hrou téměř určitě kontrolovali a najednou nic. Zkuste se u zámku vystřídat. Jiná ruka zámek nejspíš zvládne nastavit o milimetr jinak a všechno půjde jako po másle.

3. Zasekli jste se? Prohledejte místnost!

Dědictví. Foto: Michal Jenčo

Zní to blbě. Ale neumíte si představit, jak často se šikovný analytický tým zasekne na úkolu, jehož řešení je třeba získat metodou kouknu a vidím. Jakmile se váš postup zabrzdí, prohledejte znova celou místnost a hledejte cokoliv, co by mohlo být indícií. Nejspíš to tam někde je.

4. Mluvte o problémech.

Gamemasteři jsou v tom celou dobu s vámi. A většině z nich opravdu záleží na tom, aby všechno bylo tak, jak má být. Mluvte tedy o tom, co děláte. Pokud přemýšlíte nad konkrétní věcí, běžte k ní a zkoumejte ji ze všech stran. Únikové hry jsou plné technologií a i když to neradi přiznáváme, občas se stane, že některá selže. Čím dřív bude gamemaster vědět, že se něco děje jinak, než by mělo, tím dřív dostanete náhradní úkol a přesunete se zpátky k ostatním působivým (a funkčním) vychytávkám.

5. Hlavně se bavte!

Je úplně jedno jestli utečete, kolik nápověd dostanete a čeho všeho si nevšimnete. Přišli jste se pobavit, ne si testovat IQ. Klidně si tedy říkejte o nápovědy, udělejte si hru přesně takovou, aby se líbila vám. My vám s radostí posloužíme.
A co vy? Máte další tipy, které vám pomáhají překonat záseky v únikových hrách?

Baruš & Maťo
za celý tým BrainFAQ

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si postavit vlastní únikovku?

Recenze: Pod Povrchem - Ztraceni v domě